2022-05-08
Hiánypótló jelleggel és nemzetpolitikai céllal hozta létre a magyar kormány a napokban induló ösztöndíjlehetőséget.


 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt álló pályázat azoknak a magyar identitással rendelkező fiataloknak szól, akik szétszórva élnek a világban, és magyar nemzettudatukat az Anyaországban, egy egyetemi képzés keretein belül szeretnék megélni. A Bocskai Rádió interjúja.

—Riporter:

Kedves Bocskai Rádió nézők és hallgatók! A Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt állok. Azért érkeztem, hogy nemsokára találkozzak Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár asszonnyal, és a Diaszpóra Felsőoktatási Programról készítsek vele interjút. Szeretnénk elhozni önöknek/nektek a program részleteit, hogy minél több érdeklődő kedvet kapjon ehhez a nagyszerű lehetőséghez, ami következő tanévtől lett aktuális, viszont a jelentkezés már most novemberben indul.

Kedves államtitkár asszony, engedje meg, hogy köszöntsem a Bocskai Rádió nézői és hallgatói nevében. Köszönjük szépen ezt a lehetőséget, hogy interjút készíthetünk önnel a diaszpóra felsőoktatási programról. A közösségünk nagy örömmel hallott erről az újdonságról és a program további részleteit szeretnénk kibontani az önnel való beszélgetés során, mert felkeltette a fiatalság érdeklődését. Elsősorban azt kérdezném, hogy milyen céllal hozta létre a kormány a programot, esetleg milyen hiányt pótol?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Én köszönöm a lehetőséget és nagy szeretettel köszöntöm a kedves nézőket és a hallgatókat. Örülök neki, hogy hallottak arról az ösztöndíjprogramról, ami most fog csak beindulni. Mindenképpen számunkra is egy pozitívum, hogy már sokan hallottak róla, no azért tettünk ezért, mert kormányzati forrásokból is már lehetett értesülni róla, illetve mi is már igen intenzív kampányba kezdtünk egy jó pár hónappal ezelőtt, hogy a kedves leendő tanulóink értesüljenek arról, hogy van ez a lehetőség, illetve minél több potenciális érdeklődőhöz eljusson az információ. A magyar kormány azért hozta létre ezt az ösztöndíjprogramot, hogy felkínáljuk a lehetőségét annak, azoknak a magyar identitása és magyar gyökerekkel rendelkező embereknek, akik szétszórva élnek a világon, hogy Magyarországon folytathassák felsőoktatási tanulmányaikat. Igen, ez mindenképpen egy hiánypótló intézkedés, ugyanis sok különböző lehetősége van már a Kárpát-medencei magyaroknak arra, hogy Magyarországon tanulhassanak, hogy itt végezhessék felsőoktatási tanulmányukat, illetve létezik már egy Stipendium Hungaricum névre hallgató ösztöndíjprogram, ami jórészt a fejlődő világ országainak szól, hogy azok jöhessenek Magyarországra és az itt megszerzett versenyképes tudással hazamenve a hazájukat építhessék és gyarapíthassák, amire nagy szükség van a fejlődő világban mindenképpen. És ez most egy olyan új lehetőség, ami kifejezetten azoknak szól, akik magyarnak érzik magukat és a magyarságukat, a magyarságtudatukat, a származásukat valamilyen szinten az identitásukat és azt a készséget, hogy vissza szeretnének térni a gyökereikhez, ezt bizonyítani is tudják, nyilvánvalóan ez a feltétele annak – többek között –, hogy ebben a programban részt tudjanak venni.

 

—Riporter:

Hogyan tudják ezt bizonyítani? Esetleg egy beszélgetés során, vagy bármilyen dokumentumot kell benyújtsanak, esetleg ajánlást?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Ezt pontosan így, ahogy most öntől elhangzott. Tehát mindenképpen ajánlásra lesz szükség. A nagyon fontos partnereink egyrészt a Külügyminisztériumnak a külszolgálatai, másrészt pedig a diaszpóra szervezetek, akik segítenek minket abban, hogy verifikáljuk ezeket a kérelmeket. Tehát az, aki bizonyítani tudja, hogy magyar felmenőkkel rendelkezik, papírral, annak nyilvánvalóan könnyű dolga van. Akinek meg nincsen papírja, annak pedig könnyű dolga lesz akkor, hogyha ezt például a diaszpóra, kinti diaszpóra munkában való aktív részvétellel, vagy csak egyáltalán azzal, hogy a jelenléte érezhető volt már. Ez most két mód, amit felsoroltam, de hát nyilvánvalóan számos olyan körülmény van még, amivel egy ember bizonyítani tudja azt, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik, és magyar identitással rendelkezik. Nyilvánvalóan szűrnünk kell, mivel ez egy hatalmas lehetőség és egy nagyon jó lehetőség, hogy az egyébként kiváló magyar felsőoktatást valaki ösztöndíjjal tudja elvégezni, ezért szűrnünk kell kötelességünk, hogy ne kerüljenek olyanok bele a rendszerbe, akik nincsenek feljogosítva erre, csak szeretnék itt kihasználni ezt a fantasztikus lehetőséget. De az viszont, aki valóban rendelkezik ezekkel a kritériumokkal, és szeretné a magyar identitását úgy, ahogy nekünk is ez a célunk a magyar kormány részéről, hogy azok, akik részt vesznek ebben a programban, az identitásukat nemcsak hogy megőrizzük, hanem tulajdonképpen tovább fejlesszük, hogy megélhessék a magyarságukat. Itt olyan fiatalokról beszélünk, akiknek az, hogy magyarok, az vagy egy aktívan elő élmény, mert a szüleik, a nagyszüleik tartják még a szokásokat, elküldik vasárnapi iskolába, gyakorolják a nyelvet, vagy olyanokról van szó, akiknek ez csak valamilyen fajta családi anekdota, vagy egy emlékképben él, tehát tudja magáról, hogy van magyar felmenője, vagy magyar rokona, de igazából nem gyakorolta a magyarságát. Na, hát most itt a kiváló alkalom, hogy valamilyen indíttatásból, vagy azért, mert hallotta azt, hogy Magyarország az egy milyen fantasztikus hely, tudja azt, hogy milyen magas szintű felsőoktatást lehet kapni. Hallotta azt, hogy rengeteg izgalmas kihívás lehet egy távoli országból hazánkba visszaszakadt hazánk fia, az egy izgalmas kihívásnak, vagy egzotikus helynek is tekintheti Magyarországot. Tehát megtapasztalja azt, hogy milyen magyarnak lenni. Nekünk az a célunk ezzel a programmal, hogy azok, akik vagy magyar identitással rendelkeznek, szeretnénk magukban megerősíteni azt, azoknak lehetőséget adjunk arra, hogy megélhessék a magyarságukat, kiteljesedhessen ez a magyarságtudatuk, mi segítünk ezt megőrizni, és aztán az, hogy itt marad Magyarországon, vagy visszatér a diaszpórába, és ott teljesít szolgálatot, és a kinti szervezeteket erősíti, a kinti magyar közösségeket erősíti, mind a kettő egy nagyon jó opció. Én azt gondolom, és mind a kettő nagyon előnyös, szerencsés és egy sikeres történet jöhet ki belőle.

 

—Riporter:

Beszéltünk arról, hogy mik az alapvető feltételei annak, hogy bárki jelentkezhessen. Van-e esetleg olyan tényező, ami kizáró ok lehet, ami által egy érdeklődő nem jogosult a jelentkezésre? Tehát a magyar származáson kívül, erre gondoltam.

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

18. életévét be kell, hogy töltse az, aki jelentkezik erre a programra. Külföldi lakcímmel kell, hogy jelentkezzen, bocsánat, rendelkezzen. Külföldi lakcímmel kell rendelkeznie. Az elmúlt, tehát a középiskolai tanulmányainak az elmúlt négy évét azt külföldön kell, hogy töltse igazoltan, és az elmúlt tíz évnek a kinti tartózkodását is igazolnia kell. Tehát ezzel nyilvánvalóan azt szeretnénk garantálni, hogy olyan embereket szólítunk meg, akik másod-, harmad generációs magyarok, tehát külföldön szocializálódtak, ott éltek, de felkeltődött bennük a vágy, hogy újra éljék és megerősítsék a magyarságukat, a magyarságtudatukat, a magyarság ismereteiket fölfrissítsék, vagy megszerezzék adott esetben, ha idáig még nem volt meg.

 

—Riporter:

Előreláthatólag mikorra tervezik megnyitni a jelentkezést, illetve milyen határidővel tehetik majd meg ezt a hallgatók?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Most indul a következő napokban, úgyhogy nagyon időszerű az interjú. Köszönöm szépen még egyszer, hogy pont ebben a remek időszakban tudom a kedves hallgatók és a nézők tudtára jutni azt, juttatni azt, hogy indul ez a program. Most november közepén nyílik meg a pályázati időszak, ezt az online felületeinken is be fogjuk jelenteni, és egészen január végéig lesz lehetősége mindenkinek, aki késztetést érez magában, hogy ebbe a programba, ebben a felsőoktatási ösztöndíjprogramban részt vegyen, beadja a jelentkezését. Online jelentkezések lesznek, mi ezeket el fogjuk bírálni, a bejött jelentkezéseket. Először nyilvánvalóan az, hogy az objektív kritériumoknak megfelelt-e, amiket most elmondtam. És ezek után a diaszpóra szervezetek segítségével az ajánlólevelek, a motivációs levelek, ezek borzasztó fontosak, hogy ezek meglegyenek. Ezután beérkeznek a jelentkezések, és itt a Külgazdasági és Külügyminisztériumba bevonva nyilvánvalóan a Nemzetpolitikai Államtitkárságot és minden releváns partnerünket, aki ebben hatékonyan tud nekünk segíteni. Egy bíráló bizottság lesz az, aki egyenként el fogja bírálni a kérelmeket és dönt abban, hogy ki lehet az, aki megpróbálhatja a felvételit. Azok, akik átjutottak ezen a szűrőn, azokat fogjuk kiajánlani az egyetemeknek. Miután a döntőbizottság elbírálta azt, hogy kik azok, akik alkalmasak arra, hogy az egyetemek felvételi eljárásában részt vehessenek. Ezek után lezajlik majd az egyetemi felvételi. Ez borzasztó fontos, ez egy elég magas színvonalon működő rendszer, tehát ez azt jelenti, hogy avval, hogy valaki igazolta a magyarságát és a szándékát arra vonatkozóan, hogy szeretne részt venni, és csak a belépőkártya, az igazi vizsga, az az egyetemi felvételi. Tehát igen, meg kell felelni a szigorú előírásoknak és a követelményeknek, és hogyha részt vesz ezeken a felvételi vizsgákon és átmegy, tehát magyarul az egyetem jelez vissza felénk, hogy felvételt nyert a hallgató, akkor kezdődhet meg a szerződéskötés, és jövő szeptembertől nagy szeretettel látjuk a hallgatókat, akiknek azon kívül, hogy biztosítjuk az ösztöndíjat az egyetemeken, azon kívül fölajánlunk még különböző lehetőségeket, tehát a magyar állam segíteni fog még. Erre jelentkezni kell, tehát ez nem automatikus, hanem be lehet adni az igényt, hogy kapjon lakhatási támogatást, külön ösztöndíjat, és mindenkinek társadalombiztosítást, orvosi ellátást fogunk nyújtani természetesen.

 

—Riporter:

Hány egyetem tartozik bele a programba, illetve milyen választási lehetőségeik vannak a hallgatóknak? Csak budapesti, vagy esetleg vidéki intézmények is választhatóak?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

A magyar felsőoktatás, ami – valljuk be – világhírű, világszínvonalú, olyan tudást ad, ami versenyképes szerte a világban. Magyarország 30 legjobb egyetemét válogattuk össze erre a programra. Ezek az egyetemek, ezek részben Budapesten vannak, de hát nyilvánvalóan a legtöbb az vidéken van. Úgyhogy nagyvárosokban, kisvárosokban, kinek a szájíze szerint mihez van kedve, ahhoz, hogy Budapesten tanuljon, ugyanolyan fantasztikus és magas színvonalú tudással fog felvérteződni, hogyha egy budapesti egyetemet választ, minthogyha vidékre megy, és akár egy szegedi, egy debreceni, egy pécsi, egy nyíregyházi egyetemet, kaposvári… Tehát tudnám sorolni, nem akarok most felsorolni, mert akkor nyilvánvalóan, meg főleg nem priorizálni, de én ezeket az egyetemeket végiglátogattam, tudom azt, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetköziesítésre, ami azt jelenti, hogy komoly technikával felszerelve, komoly nyelvtudással felszerelve, nyelvi laborokkal felszerelve várják a hallgatókat. Úgyhogy mindenképpen a legmagasabb színvonalon, szakmai és technikai színvonalon várják a hallgatókat, és nem utolsó sorban, én azt gondolom, hogy a rektorokkal, a nemzetközi dékánokkal beszélgetve szívesen várják a hallgatókat. Lelkesen várják ezeket a hazatérő magyar fiatalokat. A szakmai programokon kívül én azt gondolom, hogy nagyon fontos az a plusz, amit hozzáteszünk még mi az államtitkárság részéről, hogy szoros együttműködésben akár a Rákóczi Szövetséggel, akár a Hallgatói Önkormányzatok Országos Kongresszusával megpróbálunk majd ugyanúgy analóg mintára, ahogy az előbb említett Stipendium Ösztöndíjprogram keretében nagyon komoly kulturális programokat ajánlani a diákoknak. Ahhoz, hogy valaki visszatérhessen a gyökereihez, vagy akár megismerhesse, vagy újra felfedezze a gyökereket, meg kell ismerkednie Magyarország épített örökségével, a történelmével, a hagyományaival, az emberekkel vidéken, a városokban, és ehhez biztosítunk lehetőséget azzal a színes programkínálattal, amit akár egy mentorhálózaton keresztül megvalósítunk. Ez azt jelenti, hogy akik idejönnek, azoknak mentorokat fogunk felajánlani, hogy fogják a kezüket, ne legyenek elveszve, mindig tudják azt, hogy kihez kell fordulni, akár adminisztratív, logisztikai, vagy akár valamilyen lelki vagy beilleszkedési problémájuk van, ezt is megoldjuk. Nagyon fogunk erre is figyelni, hiszen az a célunk, hogy aki idejön, az jól érezze magát és azzal ráérezzen, hogy milyen jó magyarnak lenni.

 

—Riporter:

Mit tehet egy olyan jelentkező, aki magyar érzelmekkel rendelkezik, az identitása helyén van, hogy úgy mondjam, viszont a nyelvtudása nem, a szókincse nem. A felvételinél ő más bánásmódban részesül úgymond, hogyan vizsgázhat?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Mi arra számítunk, hogy itt elsősorban olyan fiatalokról lesz szó, akik – mint mondtam – másod, harmad generációs magyarok, tehát lehet, hogy a magyarság tudatuk megvan, de nem mindenkinél. Ahogy mondtam, egy élő kapcsolatról van szó, ahol esetleg otthon gyakorolják a nyelvet, vagy a vasárnapi iskolák kapcsán megvan a kapcsolat, hanem lehet, hogy olyan fiatalokról van szó, akik már egy kicsit – hogy mondjam – elvesztették a mindennapi kapcsolatot akár a nyelvvel, akár Magyarországgal. Ő rájuk úgy gondolunk, hogy az összes olyan program, az összes olyan egyetemi szak, ahova a jelentkezés megnyílik, angol nyelven lesz elérhető. Azok, akik tudnak magyarul, azok magyarul is jelentkezhetnek, és magyarul is elvégezhetik. De az a – én azt gondolom –, kuriózum ebben a programban, hogy angolul tudják folytatni a tanulmányaikat. Tehát jelenleg több mint 500 különböző szak áll most nyitva a jelentkezésre. Ez egyébként analóg a Stipendium Hungaricum programmal, aminek a hatására triplázódott meg egyébként az angolul elérhető szakoknak a száma. Ennek a sikereit mi most learatjuk és lehetővé tesszük a magyar hallgatók számára, magyar identitású hallgatók számára is, hogy ezt a számos angol programot kipróbálhassák és ezeken a különböző szakokon angolul sajátíthassák el a tananyagot.

 

—Riporter:

Akik angol nyelvű képzésben vesznek majd részt, számukra lesz-e kötelező magyar tanfolyam? Kell majd igazolniuk a tanulmányi évek után, hogy ők igenis itt Magyarországon egy megfelelő nyelvtudást elsajátítottak?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Én azt gondolom, hogyha valaki azonosulni akar egy nemzettel, egy ország lényegével, hogy miről szól, főleg úgy, hogy van köze hozzá, hiszen a gyökerei azok magyarok, akkor ezt úgy teheti meg legjobban, hogyha a nyelvet is elsajátítja. Illetve egy kicsit még tovább mennék, mert azt is mondanám, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy valaki át tudja érezni, és igazából élő kapcsolatként, gyakorló magyarként tudjon élni az életben, hogy ismerje a nyelvet. Úgyhogy mi erre nagy hangsúlyt fektetünk, és nagyon komolyan gondoljuk azt, hogy aki idejön, és ezt a programot végigcsinálja, ugyan angolul, de tanuljon meg magyarul. Ez egy garancia. Ezt annyira komolyan vesszük, hogy magát a diplomát és a diplomának a kiadását is ahhoz fogjuk kötni, hogy elvégezze a magyar tanfolyamot. Azok, akik részt vesznek ebben a programban, és angolul vesznek részt benne. Nekik minden egyetem fog magyar nyelvtanfolyamot szervezni, amire kötelező lesz majd bejárni, és kötelező lesz levizsgázni. Középfokú nyelvvizsgát kell tenniük magyarból ahhoz, hogy megkaphassák a diplomájukat.

 

—Riporter:

Nem mehetünk el amellett, hogy a koronavírus-járvány az egész évünket átszabta, hogy úgy mondjam, és különös feltételek között telnek a mindennapjaink. Mennyire befolyásolja a szervezést, illetve a tervezett programlebonyolítást a járvány? Vannak-e külön speciális intézkedések, vagy terveik a jövőre nézve?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Hát én azt gondolom, hogy az egész életünket átszabta ez a járvány, sőt én azt gondolom, hogy az egész jövőbeni életünket befolyásolni fogja az a tapasztalat, amit itt szerzünk most. És az, hogy egy újonnan induló programnak a kampányát nem tudjuk jelenléti módon megoldani, az azért komolyan befolyásolhatja. De én ezzel együtt azt gondolom, hogyha egy jó termékünk van, és ennél kiválóbb és jobb terméket elgondolni sem tudnék, akkor arra fogékony lesz a közönség akkor is, hogyha nem személyesen jelenünk meg és promózzuk, hanem online felületekkel. Azt tudom mondani, hogy a magyar oktatási rendszer kiválóan vizsgázott a COVID első hullámában az online oktatással való átállással kapcsolatban. Most jött ki a rendelkezés, miniszterelnök úr bejelentette a különböző iskolazárási kritériumokat. Ez azt jelenti, hogy most is egy komoly online oktatási rendszerrel kell nekiinduljunk a karácsonynak, meg a következő hónapoknak. Úgyhogy azok a felületek, azok az online felületek, amiket most egyre intenzívebben használunk, ezek nagyon jó platform és nagyon jó felületek a számunkra, hogy promótáljuk egyre intenzívebben ezt a programunkat. Amint ön is mondta az elején, hogy sokan értesültek már az ösztöndíj programunkról. Ennek az egyik oka az az, hogy online felületeken ezek szerint viszonylag sikeresen tudtuk eljuttatni a célközönséghez az üzeneteinket. Ezt a jövőben is így tervezzük. Hát most ilyen az élet, most nem tudunk kimenni és élő szóban tájékoztatást adni, ami egy több szempontból borzasztó sajnálatos dolog, mert én szívesen is mindig, hogyha tudok, akkor elmegyek és beszélgetek azokkal, akiket érdekel a program, mert a személyes visszacsatolás kérdése valahogy mindig gördülékenyebben megy, de hát ehhez is hozzá fogunk szokni, videokonferenciák keretében is lehet kérdéseket föltenni. Ezt akkor itt szeretném elmondani, hogy nagyon nyitottak vagyunk az államtitkárság részéről. Ugye ez a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a Diplomáciai Akadémiáért és Stipendium Hungarikumért felelős államtitkársága, oktatási ügyekben vagyunk mi illetékesek, a Diaszpóra Ösztöndíjat is mi menedzseljük. A Tempus Közalapítvány az, aki a technikai részleteket megoldja nekünk. Mi vagyunk a felelősek és büszkék arra, hogy ezt a programot fölállítottuk és üzemeltetni fogjuk. A jelentkezésekkel kapcsolatban az így is, úgy is online ment volna, ugyanis a világ különböző részeiről az interjúztatások, a beszélgetések, azok most online módon oldhatók csak meg, és ami a felvételiket illeti, azok is nyilvánvalóan online-ok, tehát ugyanúgy, ahogy a Stipendium Hungaricum keretében is online teljesítettük a felvételiket, így a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram során is a világ bármely részén jelentkező fiatalokat online módon fogjuk felvételiztetni az egyetemekre. Ez egy nagyon jól bevált módszer, ez idáig is jól működött. Én nem gondolom, hogy bármi probléma lenne ezzel kapcsolatban. Illetve a külképviseletekkel való kapcsolattartás, a diaszpóra szervezetekkel való kapcsolattartás, az is telefonon, e-mailen, online módon. Ez van. Most ebből élünk és ebből próbáljuk kihozni a maximumot.

 

—Riporter:

Bízom benne, hogy mire elindul a tanév, addigra jelenléti oktatás lehet és nem kell önöknek semmilyen technikai tervvel készülni, hogy személyes formában valósulhasson meg ez az ösztöndíjprogram.

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Igen, hát nyilvánvalóan az oktatás részét, azt meg lehet oldani online is, de pont azt a fajta pluszt, amikor valaki hazajön és megérzi Magyarország levegőjét, megérzi ezt a kulturális, vibráló kulturális közeget, a finom ételeinket megkóstolhatja megint, a vendégszeretetünket, a visszafogadást, a régi magyaroknak a hazatérését. Ezt a fajta érzést nyilvánvalóan nem pótolhatja egy online felület. Úgyhogy reménykedünk és a Jóisten segítségét kérjük. Azt hiszem, hogy ez az egyetlen eszközünk most annak érdekében, hogy minél hamarabb úrrá legyünk ezen a pandémiás helyzeten, és jövő szeptemberben, amikor megkezdődik a Diaszpóra Felsőoktatási Program az egyetemeken, a tanítás, akkor jelenléti oktatás keretein belül már itt érezhessék magukat otthon a szerteszét a világban, és utána hazatérő magyarok.

 

—Riporter:

Mi a fő üzenete a programnak?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

A programnak az a fő üzenete, hogyha úgy érzed, hogy magyar gyökerekkel rendelkezel, úgy érzed, hogy van bármi közöd is Magyarországhoz, az azt jelenti, hogy magyar vagy. Az azt jelenti, hogy várunk haza, az azt jelenti, hogy ennek a nemzetnek a részese vagy, és gyere haza! És nézzük meg azt, hogy itt Magyarországon hogy érzed magadat, mi az, amit adni tudunk neked, és hogy tudod erősíteni te is a magyar közösséget, bárhol is élsz a világban.

 

—Riporter:

Hol szerezhetnek részletes információkat az érdeklődő hallgatók?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Kreáltunk egy honlapot, a diaszpóra ösztöndíjprogramnak a honlapját. Ez, hogyha lehetőség nyílik rá, akkor nem tudom, esetleg ki lehet írni majd a felületekre, weboldalon és Facebook oldalon, illetve nekem van egy Instagram oldalam, ott is elérhető minden fontosabb információ.

 

—Riporter:

Köszönjük szépen az interjút és sikereket kívánunk önöknek ahhoz, hogy véghezvigyék ezt a nagyszerű tervet és minél több fiatallal megéreztethessék Magyarországnak az ízét.

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Köszönöm szépen, szükség van jókívánságokra! Köszönöm!