—Riporter:

Sziasztok! Megérkeztünk a Külügyminisztériumba, ahol Pacsay-Tomassich Orsolya Államtitkár Asszonnyal beszélgetünk.

Jó napot Államtitkár Asszony! Mikor és miért indult el az ösztöndíjprogram?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Jó napot kívánok! Az ösztöndíjprogram most november 24-én indult el, és annak a nyomán, hogy a Kormány hozott egy olyan döntést, hogy lehetőséget ad a külföldön élő, a diaszpórában élő fiataloknak, hogy a magyar felsőoktatásban részt tudjanak venni.

 

—Riporter:

A diákok bármely szakra jelentkezhetnek vagy meghatározott szakok vannak, ahova mehetnek?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Több mint 1300 különböző szakra lehet jelentkezni. Ez magába foglalja az alapképzést, a mesterképzést az osztatlan képzést illetve a PhD képzéseket is. És ennek több mint a felét angol nyelven. Tehát ez azt jelent, hogy azok a fiatalok – mi arra számítunk, hogy másod- harmadgenerációs magyarokról van szó, akik nem birtokolják a magyar nyelvet megfelelően – az ő számukra angolul is igénybe vehetőek ezek a kurzusok, ezek a szakirányok, de természetesen – és ez nagyon fontos kritérium, hogy – magyarul is tanulniuk kell. Mi azt gondoljuk, hogy azzal, hogy lehetőséget kapnak a diaszpórában élő fiatalok arra, hogy hazajöjjenek és itt Európa szívében nagyon magas színvonalú felsőoktatásban részesüljenek. Ez az egyik része, a szakmai része a programnak, de nyilvánvalóan az, hogy az identitásukban megerősödjenek, ez is a lényege az egész programnak.

Tehát megpróbáljuk a magyar gyökereket előhozni, azokat az érzéseket, amik a magyarságot táplálják, azokat szeretnénk előhozni, megerősíteni a magyarokban. És nagyon fontos az, hogy ez magyarul történjen, tehát a magyar nyelvet elsajátítsák. Egy kultúrát akkor lehet igazán megismerni, akkor lehet szívben is azonosulni vele, hogyha a nyelvet ismerjük. Úgyhogy azok a hallgatók, akik erre a programra jelentkeznek, és részt vesznek a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramban nekik kötelező lesz az – hogyha angolul is  hallgatják a szakokat – magyarul megtanuljanak. A diploma megkapásának a kritériuma az az, hogy mellette megtanuljon a hallgató magyarul.

 

—Riporter:

Mely országokból vehetnek részt magyar származású fiatalok az Ösztöndíjprogramban?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Tehát Ukrajna Kárpátalja megyéje, Szerbia és az Unió – Európai Uniós országokon – kívül bárhonnan lehet jelentkezni. Az a kritérium, hogy külföldi állampolgár legyen az illető, az, hogy az elmúlt 10 évben külföldön tartózkodjon, az, hogy a tanulmányainak az elmúlt négy évét külföldön végezze, 18. évét betöltse, büntetlen előéletű legyen, továbbá ne vegyen részt jelenleg futó kormányzati ösztöndíjprogramban.

 

—Riporter:

Nagyjából mennyi diák jelentkezésére számítanak?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

A jó hír az, hogy jelenleg egy ezres keretszámmal tudunk kalkulálni, mi úgy gondoljuk, hogy az elkövetkezendő években szépen, lassan ezt fel fogjuk tölteni. Talán az első évben egy pár száz diák az, aki megkezdheti a tanulmányait Magyarországon.

 

—Riporter:

Mit gondol, miután egy diák befejezte itt a tanulmányait Magyarországon, mekkora az esélye annak, hogy annyira megszereti Magyarországot, hogy itthon is marad?

 

—Pacsay-Tomassich Orsolya:

Én azt gondolom, hogy itt olyan fiatalokról van szó, akik magyar identitással rendelkeznek. Tehát azért jönnek ide Magyarországra, mert már egyfajta affinitást éreznek Magyarország iránt. Vagy mondhatnám úgy is, hogy egyfajta szeretet, egy vonzalom van. Amikor ideérkeztek, akkor is. Nyilvánvalóan nem titkolt célunk az, hogy ez a szeretet-érzés, ez a vonzódás, vagy kötődés megerősödjön bennük az itt tartózkodásuk alatt. És hogyha úgy döntenek, hogy itt szeretnék az életük további részét eltölteni, akkor ennek mi örülünk, és sok sikert kívánunk, és minden támogatást meg fogunk adni ehhez a tanulmányaik során. De a másik opció az az, hogy evvel a tudásanyaggal amit itt megszerzett, illetve ezzel a kötödéssel fölvértezve visszamegy oda, ahonnan jött, és ott erősíti a magyar diaszpórát. Ott erősíti azt a közösséget, azt a közeget, ami a magyar összetartozást szolgálja.