Látogasd meg!

A múzeumok jó lehetőséget adnak arra, hogy megismerkedj a magyar kultúrával és hagyományokkal. Kiváló program a Múzeumok Éjszakája, ahol egy éjszakán át kedvezményes belépővel több mint 250 kulturális intézményt látogathatsz meg, a Magyar Nemzeti Múzeumtól kezdve az olyan kisebb, specifikusabb tárlatokig mint a pécsi Zsolnay Múzeum.

Budapest izgalmas központja a kortárs művészeti-, és design szcénának. A 11. kerületi Bartók Béla Boulvard az utóbbi években vált a kortárs kultúra meghatározó helyszínévé független művészeti galériákkal, régiségboltokkal és hangulatos kávézókkal. Budapest mellet, a Dunakanyar kapujában található Szentendre, a „művészetek városa”, amely érdekes múzeumokkal, galériákkal valamint a magyar népi kultúrát és hagyományokat bemutató Skanzennel várja a látogatókat.

A vidéki Magyarország kulturális kínálatát is érdemes felfedezni. Az egyik legrégebbi hazai művészeti fesztivált, a Művészetek Völgyét minden évben 10 napon keresztül több mint 500 programmal rendezik meg az észak-balatoni régió csodálatosan szép természeti környezetében.

Hallgasd meg!

Magyarország rengeteg zenei programot kínál a klasszikus, a kortárs és a populáris műfajokban egyaránt. Országszerte rendszeresen vannak szimfonikus koncertek, kórus előadások, szabadtéri zenei programok, utcafesztiválok. Érdemes ellátogatni az egyik legjelentősebb zenei központba, a Müpa Budapestbe, amely helyet ad komoly-, kortárs-, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak és filmnek.

Az egész országban kiemelkedő a fesztiválkínálat. A nemzetközileg is elismert budapesti Sziget Fesztivál mellett, a vidéki fesztiválok – többek között – a soproni VOLT Fesztivál, a debreceni Campus Fesztivál vagy az EFOTT több ezer látogatót vonzanak minden évben.

Nézd meg!

A magyar film az elmúlt évtizedben két Oscar-díjjal (A Saul fia 2015-ben és a Mindenki 2016-ban) és több nemzetközi díjjal igazolta, hogy kitűnő alkotások készülnek idehaza. A friss hazai filmeket – többek között – a Magyar Mozgókép Fesztiválon vagy a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon nézheted meg elsőként.

A főváros és a vidéki városok is színvonalas színházi programmal rendelkeznek. A szezon hagyományosan szeptemberben kezdődik és májusban ér véget, de nyáron is több színházi fesztivált és szabadtéri előadást találunk.

A táncrajongók a klasszikus balett és a kortárs tánc műfajában is több táncegyesület előadásai közül válogathatnak. Érdemes nyomon követni a Győri- és a Pécsi Balett bemutatóit vagy a kortárs tánc terén Frenák Pál és Hód Adrienn munkáit. Az Operaházba egyszer mindenképp érdemes ellátogatni (www.opera.hu)! Nem csak a kiemelkedő előadások miatt, hanem az épület egyedülálló építészeti öröksége miatt is.

Inspirálódj!

A magyar dizájn- és divat szcéna izgalmas helyi márkákkal, dizájn vásárokkal, egyedi alkotóterekkel és műhelyekkel üde színfoltja a hazai kultúrának. Az évente megrendezett Design Hét Budapest keretében megismerheted a legfrissebb design trendeket, a hazai tervezők legújabb kollekcióit pedig a legnagyobb hazai divateseményen, a Budapest Central European Fashion Week-en láthatod elsőként.

Próbáld ki!

Ha szeretnéd a gyakorlatban is megismerni a magyar népszokásokat és hagyományokat, keresd fel a legközelebbi művelődési házat vagy közösségi alkotóteret, ahol különféle workshopokon, klubokon, előadásokon, beszélgetéseken, sporteseményeken és koncerteken vehetsz részt. A külföldiek számára különösen érdekes a táncházmozgalom, amely a táncon keresztül mutatja be a magyar népi kultúrát.

Tudtad?

2023-ban a nyugat-magyarországi város, Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen lesz Európa kulturális fővárosa. Egy éven keresztül a térség az ország és Európa legizgalmasabb kulturális központja lesz, számtalan művészeti programmal és projekttel.

Linkek:

Hungarian National Museum: www.mnm.hu/en

Budapest Design Week: https://en.budapestdesignweek.hu/2020/

Müpa Budapest: www.mupa.hu/en

Veszprém-Balaton 2023: www.veszprembalaton2023.hu/en